Hernieuwbare energie is nu al een flink aantal jaren in populariteit aan het groeien in Nederland. Er is echter nog voldoende werk aan te winkel om iedereen hierin mee te krijgen. Waarom is hernieuwbare energie zo interessant? En als u nog geen benul heeft wat het inhoudt, waarom zou u er dan aan beginnen? Wij beginnen bij het begin om u een idee te geven van de mogelijkheden, voordelen en betekenis van de gangbare duurzame energiesystemen die op dit moment op de markt worden aangeboden.
Energieverbruik in een huishouden
In een typisch huishouden wordt per jaar aardig wat stroom verbruikt. Op uw energierekening kunt u uw persoonlijke verbruik van het afgelopen jaar inzien. Een gemiddeld jaarverbruik voor twee personen ligt rond de 3500 kWh. Wat betekent dit precies? 1 kWh (kilowattuur) is de energie die in één uur wordt gebruikt door een schuurmachine waar een vermogen van 1000 watt op staat aangegeven.
We hebben het nu overigens over een gemiddeld verbruik met gemiddelde stroomvraag van de apparaten in huis. Steeds meer mensen staan wegens de hogere energieprijzen en praktische redenen op het punt gas of stadsverwarming los te laten. Zij besluiten dan bijvoorbeeld om elektrisch te koken (inductie), te rijden of te koelen/verwarmen (airco). U kunt wel nagaan dat dit de hoge prijs voor de energierekening nu naar elektriciteit verschuift en het dus uiteindelijk niet voor de portomonnee lijkt te schelen. Echter, in tegenstelling tot gas kan elektriciteit worden opgewekt door middel van duurzame methoden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan windmolens of aan de op dit moment meest populaire manier: het inzetten van zonnepanelen.
Zonnepanelen
Zonnepanelen, of ook wel PV-systemen genoemd, zijn foto-voltaïsche platen die het zonlicht omzetten in bruikbare energie. Deze energie wordt bruikbaar gemaakt door met een omvormer de gevormde direct-stroom kring naar wisselstroom om te zetten op het net. Zodra de zonnepanelen dus licht van de zon ontvangen, zal er, afhankelijk van de opbrengst (het rendement) van de panelen, “gratis” stroom voor uw verbruik worden afgevoerd. Uiteraard is dit niet helemaal gratis omdat u voor het systeem heeft betaald, maar de investering heeft u er binnen ongeveer anderhalf jaar weer uit. Dit komt met name door de huidige salderingsregeling waarmee u geld krijgt voor de met zonnepanelen opgewekte stroom die u aan het net teruglevert, naast het voorzien van uw eigen verbruik.
Welke systemen zijn er?
Er zijn momenteel drie gangbare zonnepanelensystemen op de markt: grid-tied (regulier), hybride en volledig off-the-grid. Hieronder leest u alles over de werking van deze drie systemen.
1. Grid-tied zonnepanelensystemen (regulier)
Dit zijn de goedkoopste en meest gebruikte systemen op dit moment. Er wordt een gegeven hoeveelheid zonnepanelen op het gewenste vlak geplaatst (zoals een dak of veld) en de aangelegde stroomkring van de panelen zal dan met plus- en minaansluitingen en een aardekabel naar een centrale, passende omvormer gaan. De omvormer zet de stroom vervolgens om naar wisselstroom, die afgevoerd wordt naar de meterkast. Alle stroom die niet door het gebruik van apparaten wordt gevraagd kan dan afgevoerd worden naar het net. Tot het begin van 2026 (onder voorbehoud) kunt u zo met behulp van de salderingsregel 30 procent van de kWh-kosten terugkrijgen.
2. Hybride zonnepanelensystemen
Deze systemen doen precies hetgeen wat hierboven staat beschreven, met een belangrijk verschil: er is mogelijkheid tot opslag van teveel geproduceerde energie in accu’s/batterijen. De reden dat dit kan is een extra module in de omvormer die ervoor zorgt dat ook vanaf de batterijen het stroomverkeer van wissel naar direct en andersom kan worden omgezet. Hoewel de hybride omvormers rond dezelfde prijs blijven hangen als de middensegment reguliere omvormers, zijn het de batterijen en toebehoren die hier het meeste geld kosten. Een batterij kan in Nederland interessant zijn, maar alleen als de zon schijnt. Daarom is het handig om uw verbruik uit te rekenen en na te gaan of het rendabel is om batterijen te gebruiken. Het is bijvoorbeeld interessant voor mensen die een zwembad of een vijver hebben, waarvan het verbruik op momenten dat de capaciteit van de accu bereikt is volledig voorzien kan worden door de batterij.
3. Off-the-grid zonnepanelensystemen
De naam van dit systeemtype zegt het al: een off-the-grid systeem opereert volledig onafhankelijk van het stroomnet. Dit is interessant voor een scala aan toepassingen en op zichzelf al geweldig omdat men niet afhankelijk is van anderen voor stroomvoorziening. Dit systeem werkt hetzelfde als het hybride-systeem met weer een belangrijk verschil: er is geen grid of teruglevermodule aanwezig in de omvormer. Dit maakt het goedkoper en aantrekkelijker om met een set zonnepanelen en deze zogeheten off-grid omvormer een stroombehoefte te voorzien. U bent een geheel zelfstandige stroomopwekker voor bijvoorbeeld tuinhuisjes, campers, caravans of andere punten die moeilijk door het net te voorzien zijn. U kunt het natuurlijk ook gewoon als thuisproject installeren omdat het interessante materie is!
Montagesystemen en ons montageteam
Zonnepanelen moeten met gecertificeerde materialen door vakkundige mensen worden gemonteerd. Het systeem moet namelijk onder stevige weersomstandigheden of bij impact van objecten binnen redelijkheid stevig blijven. Wij zien dat mensen de zonnepanelen leggen/laten leggen op vier veelvoorkomende vlakken:
1. Schuin pannendak of stalen/bitumen dak; 2. Plat dak van verschillende materialen; 3. Een veld; 4. Kleine ruimtes zoals een balkon of op een camper/bus.
Voor de eerste twee soorten vlakken zijn vooraf samengestelde pakketten met degelijke montagematerialen te verkrijgen. De overige twee soorten vlakken (3 en 4) vergen meestal specifieke, op maat gemaakte montagemethoden. Voor advies kunt u hierover contact met ons opnemen.
1a. Schuin pannendak
Zonnepanelen op een pannendak worden bij voorkeur gemonteerd met ClickFit EVO of vergelijkbaar degelijk materiaal. Onder de pan worden dakhaken geklemd waar het profiel voor panelen op wordt geconstrueerd. Hierop worden vervolgens de klemmen vastgeklikt, waar de panelen later tussen worden geplaatst. De panelen overlappen met de klemmen tot aan de eindpunten, wat afgewerkt wordt door middel van eindkappen. De panelen worden doorgaans in portretoriëntatie op de profielen gezet, om te besparen op het gebruik van de vrij kostbare aluminium profielstukken.
1b. Schuin stalen/bitumen dak
Voor stalen of bitumen schuine daken wordt meestal gebruikgemaakt van kleine (20 cm lang) montageprofieltjes met rubber eronder. Deze worden met zelftappers dan op het dak gezet met de panelen bevestigd aan de klemmen, zoals bij de montage op een pannendak. Let hierbij wel op mogelijke lekkage bij verkeerd boren of monteren van de profielen.
2. Plat dak
Het platdak systeem dat wij leveren is simpel, goedkoop en robuust, maar vooral met voldoende ballast te monteren in zowel oost-west, als zuid gerichte opstelling. U kunt kiezen voor de tweedehands hoge-lage beugelset, of voor de klemmen met profieltjes die ook voor de montage op een schuin stalen/bitumen dak worden gebruikt. Deze twee montagemethoden werken als volgt:
Hoge-lage beugelset Op het dak wordt één 40×40 tegel (minimaal voor ballast) achter en één 20×20 tegel voor neergelegd. Hierop worden respectievelijk de hoge en lage beugel op vastgeschroefd. Hetzelfde gebeurt aan de andere kant van het paneel. De panelen overlappen en liggen op een hoek van ongeveer 10 graden.
In oost-west opstelling (piramide) kan het paneel ook nog aan de andere kant van de hoge beugel gelegd worden. Hierdoor zijn dan enkel in het midden hoge beugels nodig en worden op het oosten en westen kleine beugels gebruikt voor de piramideconstructie.
Worden de panelen in meerdere rijen alleen op het zuiden gelegd? Houd dan minstens 20 cm afstand tussen deze rijen in om schaduwvorming op elkaar te voorkomen. Voor extra stevigheid kunnen de tegels ook nog op het dak worden gelijmd met bituumlijm. Als het dak er dan afwaait, zullen de panelen in ieder geval nog vast blijven zitten!
Klemmen met profieltjes Voor de methode van profieltjes en klemmen is het simpel: er wordt – met voldoende ballast – een hogere tegel achter en een lagere tegel voor geplaatst, waar de profielen vervolgens op vasteschroefd worden. Door een stevige staalring in de hefboom van de klemmen te plaatsen, kunnen deze de panelen zelfs in een hoek dragen. Dit systeem is daardoor zeer robuust.
Laten monteren?
Wat wij over het algemeen zien is dat de meeste mensen zelf over genoeg kennis beschikken om de aangeschafte zonnepanelen te monteren op het gewenste vlak. Dit kan een dak, een veld of een andere creatieve oplossing zijn. In het geval dat montage toch gewenst is, hebben wij een zeer flexibel, gecertificeerd montageteam dat voor u zowel panelen van het dak kan halen, als panelen kan leggen. Hier zitten uiteraard wel voorwaarden aan verbonden. Voor meer informatie kun u hierover contact met ons opnemen. Een voordeel van montage is dat levering op locatie van de montage tot circa 20 zonnepanelen hierbij is inbegrepen. Binnenkort bieden wij ook installatie van omvormer naar meterkast aan.
Persoonlijk advies
Heeft u ondertussen ideeën opgedaan maar wilt u dat we meedenken? Laat het ons vooral weten middels het contactformulier of maak een afspraak om langs te komen tijdens onze openingstijden. Wij helpen u dan met plezier aan het juiste systeem.